linux administrator interview questions and answers pdf

Linux administrator interview questions and answers pdf

File Name: linux administrator interview questions and answers .zip
Size: 23423Kb
Published: 21.04.2021

Linux Interview Questions & Answers

75 Linux Administrator Interview Questions And Answers

Linux Related Tutorials

Top 80 Linux Administration Questions You Must Prepare For Interview

Linux system admin interview questions prepared by industry experts, we hope that these Linux admin questions will help you to crack your next Linux administrator job interview. All the best for your future and happy Linux learning. How could this issue be fixed?

Linux Interview Questions & Answers

Are you satisfied with your current job? Do you want to prove yourself in your career by getting into a reputed organization? Have a glance at wisdom jobs , that provides you with ultimate platform to choose your desired job.

If you are an expert at Linux operating systems then Linux jobs are the perfect choice to enhance your skills. Linux is an open source operating system that is freely distributable and is built around Linux Kernel and can be installed on mobiles, computers, laptops, video game consoles, and notebooks etc. To keep a track of all your dream jobs, subscription to our job portal is required. Question 1. What Is Linux Shell? Answer : Linux shell is a user interface used for executing the commands.

Shell is a program the user uses for executing the commands. In UNIX, any program can be the users shell. Shell categories in Linux are: Bourne shell compatible, C shell compatible, nontraditional, and historical. Question 2. What Is Shell Script? Answer : A shell script, as the name suggests, is a script written for the shell.

Script here means a programming language used to control the application. The shell script allows different commands entered in the shell to be executed. Shell script is easy to debug, quicker as compared to writing big programs. However the execution speed is slow because it launches a new process for every shell command executed.

Examples of commands are cp, cn, cd. Question 3. What Is Kernel? Explain The Task It Performs. Answer : Kernel is used in UNIX like systems and is considered to be the heart of the operating system.

It is responsible for communication between hardware and software components. It is primarily used for managing the systems resources as well. Kernel is responsible for Process management. It allows multiple processes to run simultaneously allowing user to multitask. Kernel has an access to the systems memory and allows the processes to access the memory when required.

Processes may also need to access the devices attached to the system. Kernel assists the processes in doing so. Answer : A pipe is a chain of processes so that output of one process stdout is fed an input stdin to another. UNIX shell has a special syntax for creation of pipelines.

The commands are written in sequence separated by. Question 5. Answer : Trap command: controls the action to be taken by the shell when a signal is received.

Shift Command: Using shift command, command line arguments can be accessed. The command causes the positional parameters shift to the left.

Shift [n] where n defaults to 1. It is useful when several parameters need to be tested. Getopts command: this command is used to parse arguments passed. It examines the next command line argument and determines whether it is a valid option. Here, optsring contains letters to be recognized if a letter is followed by a colon, an argument should be specified. It is usually executed inside a loop. Question 6. What Stateless Linux Server? What Feature It Offers? Answer : A stateless Linux server is a centralized server in which no state exists on the single workstations.

There may be scenarios when a state of a partilcuar system is meaningful A snap shot is taken then and the user wants all the other machines to be in that state. This is where the stateless Linux server comes into picture. Features: It stores the prototypes of every machine. It stores snapshots taken for those systems. It stores home directories for those system. Uses LDAP containing information of all systems to assist in finding out which snapshot of state should be running on which system.

Question 7. What Does Nslookup Do? Explain Its Two Modes. Answer : Nslookup is used to find details related to a Domain name server. Details like IP addresses of a machine, MX records, servers etc.

It sends a domain name query packet to the corresponding DNS. Nslookup has two modes. Interactive and non interactive. Interactive mode allows the user to interact by querying information about different hosts and domains. Question 8. What Is Bash Shell? It is the default shell for most UNIX systems. It has a combination of the C and Korn shell features. Bash shell is not portable. It supports regular and expressions. When bash script starts, it executes commands of different scripts. Question 9.

Answer : Process states in Linux: Running: Process is either running or ready to run. Interruptible: a Blocked state of a process and waiting for an event or signal from another process. Uninterruptible:- a blocked state. Process waits for a hardware condition and cannot handle any signal.

Question What Is A Zombie? Answer : Zombie is a process state when the child dies before the parent process. In this case the structural information of the process is still in the process table. Since this process is not alive, it cannot react to signals. Zombie state can finish when the parent dies. All resources of the zombie state process are cleared by the kernel. Answer : System calls used for Process management: Fork :- Used to create a new process Exec :- Execute a new program Wait :- wait until the process finishes execution Exit :- Exit from the process Getpid :- get the unique process id of the process Getppid :- get the parent process unique id Nice :- to bias the existing property of process.

Answer : ls - list directory contents ls -l -l use a long listing format. Answer : ls -a -a, do not hide entries starting with. Answer : ps -au Myname -u by effective user ID supports names a - all users. Answer : vi screen editor or jedit, nedit or ex line editor.

Answer : ls -lac -a all entries -c by time. What Is A Filesystem? Answer : Sum of all directories called file system. A file system is the primary means of file storage in UNIX. File systems are made of inodes and superblocks. Answer : Internal commands are stored in the; same level as the operating system while external commands are stored on the hard disk among the other utility programs. Answer : The three main parts are the command, options and arguments. Answer : An argument is what the command should act on: it could be a filename, directory or name.

An option is specified when you want to request additional information over and above the basic information each command supplies. Answer : Online help provides information on each operating system command, the syntax, the options, the arguments with descriptive information.

Name Two Forms Of Security. Answer : Two forms of security are Passwords and File Security with permissions specified.

75 Linux Administrator Interview Questions And Answers

Linux is not just an operating system. Instead, it is a humongous family of free and open-source software operating systems that are based on the Linux kernel. System security and Linux administration go hand to hand. So, expect Linux questions coming your way when interviewed for a security-based job profile. Here, we have brought together a list of top Linux interview questions and answers that you must know if your potential job opportunity encompasses Linux in any way.

Linux Related Tutorials

What is tail command in Linux? Answer: tail command displays the last part of a file. Instead, you want to check what your logs say about the most recent request to your application. What is the alternative method to a GUI installation in Linux?

Linux is referred to as the most used OS in the market for its efficiency and fast performance. So, you have wonderful opportunities as a Linux Developer. Here we have compiled Linux Interview Questions and Answers and presented them in this blog based on the opinion of Linux Experts.

Top 80 Linux Administration Questions You Must Prepare For Interview

Pods have a flat web pecking order inside an overlay web and pass on to to each one other in a flat fashion, import that in possibility any pod inside that overlay web can verbalize to any other pod. If sanctioned for this position would you have any potential conflicts of interest. If you feel we are a bully fit for you, then delight rank us consequently. The la physical fitness hiring process a great deal involves interviews carried out on-the-spot.

Are you satisfied with your current job? Do you want to prove yourself in your career by getting into a reputed organization? Have a glance at wisdom jobs , that provides you with ultimate platform to choose your desired job. If you are an expert at Linux operating systems then Linux jobs are the perfect choice to enhance your skills. Linux is an open source operating system that is freely distributable and is built around Linux Kernel and can be installed on mobiles, computers, laptops, video game consoles, and notebooks etc. To keep a track of all your dream jobs, subscription to our job portal is required.

Linux Interview questions

0 comments

Leave a reply